EET Deník EET Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tady si pivo nedáte. Desetinu hospod „zabilo“ kouření a EET

Dnes je to rok od spuštění povinných účtenek. Tři tisíce restaurací skončily a další nepřežijí zimu.

1.12.2017 5
SDÍLEJ:

EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

V Čeminech na Plzeňsku kdysi bývaly dvě hospody a obchod. Dnes si však v obci s 250 obyvateli na pivo nezajdete a ani si tu nic nekoupíte.

„Hospoda u kapličky zavřela kvůli EET, hostinský nechtěl systém zavádět. Druhá byla vývařovna, která skončila už dříve a dnes je z ní ubytovna. Prodejnu, kterou jsme tu měli, koupil někdo z Prahy s tím, že v ní obnoví prodej, ale zatím se nic neděje a jako obec s tím bohužel nemůžeme dělat nic,“ popisuje starostka Hana Mourková.

TÍPNI TO A EVIDUJ

Je to jen jeden příběh z mnoha. Od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) dnes uplyne přesně rok a zároveň je to půl roku od plošného zákazu kouření.

A výsledek? Z předloňských cca 30 tisíc hospod a restaurací v ČR skončila desetina, především na venkově. Odhaduje to Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). Další pivnice zřejmě nepřežijí zimu, kdy kuřáci odmítnou stepovat venku na mrazu a zůstanou doma.

DPH KLESÁ, CENA ROSTE

„EET je menší problém. To, co likviduje malé venkovské hospody, je nyní spíše zákaz kouření,“ podotýká prezident AHR ČR Václav Stárek.

Restauratéři před rokem se zavedením EET opatrně souhlasili. S povinnými účtenkami totiž došlo ke snížení a sjednocení DPH na jídlo (nikoliv alkohol): místo 21 teď platíme 15 procent. Nic to ale nemění na tom, že hlavně ve městech cena v restauracích vzrostla. Třeba podle posledních dat stravenkové společnosti Edenred byla loni v září průměrná cena poledního „meníčka“ 103,70 korun, letos v září to bylo 109,20 korun.

TRH SE ČISTÍ

„Je jasné, že to někteří hospodští využili ke zdražení, ale některé ceny předtím byly nereálné. Na druhou stranu ale ubylo lidí, o kterých jsme se domnívali, že jsou zaměstnaní na černo. To lze chápat jako pozitivní dopad EET,“ doplňuje Stárek. Jedním dechem ale dodává, že hlavně nejmenším hospodám by se mělo pomoci. „Trápí je obrovská regulace a administrativa,“ říká Stárek. Český svaz pivovarů a sladoven v září zaznamenal meziroční propad prodeje čepovaného piva o 24 procent. Novější data zatím nejsou k dispozici.

Podle obchodního ředitele Plzeňského Prazdroje Tomáše Mráze se situace liší podle regionu i velikosti obce. „Za letošek skončilo úplně svou činnost 1500 našich odběratelů. Samozřejmě, že s chladným počasím jich zřejmě ještě přibude. Přes polovinu z těch, kteří již letos zavřeli, připadá na vesnice,“ popsal včera Deníku Mráz. Nejvíce hospodle něj zavřelo v regionech Vysočina, Jihočeský kraj a jihozápad Plzeňska. Lépe se dokázaly se situací popasovat hospody, kde se vaří a jsou ve větších městech. Ale i tady mají problém: nedostatek personálu.

TEPLO PRO KUŘÁKY

Prazdroj, který jako lídr trhu obsluhuje polovinu hospod v ČR, naposledy zdražoval jen lahvové pivo, točené nechal beze změny. Výčepním se snaží pomoci i jinak: dotuje jim nákup teplometů na zahrádky, nebo kupuje hospodám tzv. mokré lokty, opěrky před hospody, na které si mohou postavit návštěvníci pivo a zakouřit si.

A jaká je budoucnost EET? V příštím roce nás čekají poslední dvě vlny (200 až 300 tisíc subjektů). V březnu se do účtenek zapojí lékaři, veterináři, taxikáři a všichni stánkaři. V červnu pak zbytek, především řemeslníci. Volební vítězství Hnutí ANO ve volbách dalo účtenkám větší „jistotu“ pokračování. I šéf hnutí Andrej Babiš ale před volbami avizoval změny, jednak dílčí úlevy (prodej vánočních kaprů, předplacené mobilní karty) či plošnou úlevu pro podnikatele s obratem do půl milionu korun ročně.

OPATRNĚ S VÝJIMKOU

Pokud by se však další plošné výjimky množily, je to podle odborníků potenciální riziko. Martin Laštovica, provozní ředitel společnosti KASAmax, v té souvislosti varuje před nechvalně známou praxi, která se v pohostinství využívala před zavedením EET a která spočívala v rozdělování provozu na několik různých identifikačních čísel. Tím se hospody vyhnuly placení DPH.

Každopádně na výrobce pokladen před dalšími vlnami EET opět čekají žně.  „Určit přesnou sumu, kterou dosud celý byznys kolem EET roztočil, je velice obtížné,“ říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL CZ. Ceny pokladen se pohybují od jednotek tisíc až po desetitisíce. „V současné době je do systému EET  zapojeno zhruba 160 tisíc podnikatelů. Odhaduji proto, že se náklady na pořízení pokladen u těchto subjektů pohybovaly v rozmezí 1,45 až 2,1 miliardy korun,“ říká Mrvík. Delší desítky milionů jsou ale náklady na servis a školení. 

Autor: Jan Klička, Redakce

Souhlasíte s EET?

Ano

47 %

Ne

53 %

Hlasovalo: 36693

1.12.2017 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Test Deníku: Účtenky prodejci automaticky nedávají. Navzdory pokutě

Dáte nám účtenku? zeptal se redaktor Deníku Rovnost v rychlém občerstvení ve Vyškově na náměstí. Po zaplacení ji totiž nedostal. Stejně dopadl i…

Dvacet tisíc výher měsíčně. Úředníci ladí detaily Účtenkovky

Téměř rok po startu  EET začne fungovat i státní loterie, v níž se budou losovat kódy z účtenek.

Babišovi nebudu dělat kašpárka, věří jeho nový poradce

Jeden z nejhlasitějších kritiků elektronické evidence tržeb začal radit jejímu duchovnímu otci Andreji Babišovi. Nebojí se autor Hlídače EET…

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >