Už více než dva měsíce mají hospodští povinnost vydávat ke každému jídlu i pivu účtenku. Se systémem elektronické evidence tržeb (EET), kterým chce ministerstvo financí narovnat zkažené podnikatelské prostředí, však souvisí také vyšší náklady. I proto většina provozovatelů musela údajně zdražit jídlo a pití.

Přečtěte si: Hospodskému, který vybírá „babišné", trest nehrozí

„Museli jsme o několik korun zdražit jídlo i pití, platíme totiž měsíční paušál společnosti za novou pokladnu, dražší jsou i papíry do kasy a podobně," vysvětluje majitelka plzeňského Bistra Kantýny Adéla Svobodová. Kvůli zvýšeným nákladům zdražilo Corso Rokycany, o dvě koruny za jídlo se zvedly ceny i v Bufetu Tachov. Také ve Villa Restaurantu Staňkov se mírně zdražilo, jídlo o tři až pět korun.

Navštívili jsme i klatovskou Restauraci Pod Hůrkou, kde si dáte guláš o deset korun dráž než dříve.

Ceny však nezvýšily všechny námi navštívené podniky. Nezdražilo se například v Rokycanech v restauraci Střelnice, kde stojí guláš 125 Kč, ani U Václava, kde tradiční český pokrm pořídíte za 79 Kč.

Kde a o kolik se zdražovalo

Villa Restaurant Staňkov
- pivo: +1 Kč, káva: +2 Kč, jídlo: +3 až 5 Kč

Restaurace Pod Hůrkou, Klatovy
- pivo: +0 Kč, káva: +3 Kč, guláš: +10 Kč

Restaurace Jelenka, Janovice nad Úhlavou
- pivo: +3 Kč, káva: +2 Kč, guláš: +0 Kč

Hostinec U Kopů, Nezamyslice
- pivo: +1 Kč, káva: +2 Kč, guláš: +0 Kč

Hotel Gurmán, Horšovský Týn
- nápoje: +0 Kč, svíčková: +7 Kč

Bistro Kantýna, Plzeň
- nápoje: +2 až 3 Kč, jídlo +5 Kč

Hostinec U Šenku, Plzeň
- pivo: +4 Kč, jídlo +0 Kč