Obejít EET? Každá sedmá provozovna na Královéhradecku porušila zákon

Neodeslání údajů či nevystavení účtenky. To byly nejčastější prohřešky podnikatelů u elektronické evidence tržeb (EET), na které přišli kontroloři z Finančního úřadu. Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

27.2.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

„Případy jsou nebo budou řešeny ve správním řízení. Výše možné pokuty je až půl milionu korun," řekla mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.

Čtěte také: Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

Zatímco první vlna se dotkla ubytovacích a stravovacích služeb, druhá vlna zahrnuje maloobchod a velkoobchod. Někteří obchodníci na Ostravsku sakrují i zavírají. Jiní jsou v úplně klidu

Podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady budou dodržování a úspěšnost EET odvislé právě od toho, jak dostatečné budou kontroly. „Bez důsledného provádění kontrol bude systém EET k ničemu," uvedl. Finanční úřad má v kraji na EET vyčleněno 18 kontrolorů a v případě potřeby je s využitím pracovníků z územních pracovišť schopen na kontroly naráz nasadit až 140 lidí.

Od středy mají EET i obchodníci
Od 1. března se zavedení EET bude týkat i podnikatelů v maloobchodě a velkoobchodě. V Královéhradeckém kraji by podle hrubých odhadů mohlo do EET vstoupit dalších přibližně 13 tisíc podnikatelů. K začátku prosince do systému EET vstoupilo přibližně 5500 subjektů.

Samotný systém EET v kraji podle Romany Barešové funguje bez problémů. Někteří podnikatelé si podle poznatků finančního úřadu stěžují například na to, že jejich pokladní zařízení nepracuje zrovna ideálně. Podle mluvčí finančního úřadu to je dáno tím, že si pravděpodobně pořídili zařízení neodpovídající jejich požadavkům a nyní nefunguje tak, jak očekávali.

Bude se zdražovat?

Některé restaurace po zavedení EET zdražily v řádu procent, žádné masivní zavírání provozoven se v posledních třech měsících nekonalo. Karel Rada před zavedením EET odhadoval, že zdražení v restauracích by mohlo být o 20 až 30 procent. To se zatím nenaplnilo. Nevylučuje však další postupné zdražování. Asociace hotelů a restaurací EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu podpořila.

Hlavním problémem v restauračních službách jsou podle Rady vysoké daně. Připomněl, že v Německu je daň z přidané hodnoty sedm procent, v Polsku a Rakousku je deset procent, zatímco v ČR je po snížení 15 procent. „Měly by nastat úpravy daní. Hospodští daně platit chtějí, ale čím vyšší daně, tím více je snaha uniknout do šedé ekonomiky," informoval předseda Karel Rada.

Nepřehlédněte: Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Autor: Redakce, ČTK

27.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krajští celníci už vyrazili kontrolovat EET

Od prosince už provedli celníci v Libereckém kraji 97 kontrol, sedmnáctkrát odhalili pochybení.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších…

Protestujte proti EET, vyzývají Svobodní živnostníky

Strana svobodných občanů vyzývá živnostníky, aby 1. března v poledne na tři minuty symbolicky zavřeli své provozovny na protest proti spuštění…

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies