EET Deník EET Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kontroly kvůli EET: na účtenkách často chybí čas se sekundami

Brno – Nejdříve zkontrolují seznam ulic, kde jsou podniky po kontrole, a pak si vyberou takovou, kde ještě nebyli. Přes dva měsíce musí restauratéři elektronicky evidovat tržby. Redaktor Brněnského deníku Rovnost se zúčastnil jedné z kontrol finančního úřadu.

8.2.2017
SDÍLEJ:

Prosinec – Začala fungovat elektronická evidence tržeb (EET)Foto: Deník

Je pondělní dopoledne a inspektoři finančního úřadu dohlíží, jestli restauratéři správně elektronicky evidují tržby. V provozovně musí mít oznámení o evidování tržeb, na účtence pak osm údajů, které s ním souvisí. „Velmi často neuvádí čas včetně vteřin, který je pro rozlišení tržby důležitý," vysvětluje prohřešek jeden z dvojice kontrolorů z finančního úřadu, kteří v terénu sledují správnost evidování. Kvůli své práci musí zůstat v anonymitě.

Za první zastávku vybrali kontroloři Samuel Café ve Štefánikově ulici. Vstupují, pozdraví, usadí se a objednají cappuccino a vodu. „Budeme platit. Dohromady prosím," vyzývají po chvíli obsluhu.

S kontrolou jsou spokojení a odchází. „Když je vše v pořádku, podnikatel se o nás nedozví," říká kontrolor.

Čtěte také: Juračka: Malé obchody zkrachují, kvůli účtenkám to ale nebude

Provozní kavárny si inspekce opravdu nevšiml. „S evidencí u nás problémy nejsou. Jen nám trošku komplikuje práci. Dřív jsme pokladnu neměli vůbec, teď nás zdržuje při vydávání účtenek," popisuje provozní Dušan Vajbar.

Kontroloři podle svých slov na příliš pochybení nenaráží. „Ze začátku jsme byli tolerantní a restauratéry upozorňovali na nedostatky. Dnes už tržby evidují většinou v pořádku," tvrdí.

Po kavárně přichází na řadu kontrola raw cukrárny nebo pekárny s posezením. I zde je vše v pořádku. Jednou z posledních zastávek je kavárna v Lidické ulici. „Evidence nás potrápila jen jednou, když vypadl internet. Museli jsme asi hodinu účty vypisovat ručně, některým zákazníkům jsme je posílali e-mailem," říká obsluha kavárny, která ale nechce uvést jméno.

Zatímco kontroly v restauracích a kavárnách jsou povětšinou v pořádku, komplikace očekávají kontroloři od března, kdy začnou tržby evidovat i obchody. „Velká část z nich není připravená. Kontroly budou rychlé, stačí jen nakoupit," upozorňuje kontrolor.

Čtěte také: Hospodskému, který vybírá „babišné", trest nehrozí

Autor: Michal Rapco

8.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvacet tisíc výher měsíčně. Úředníci ladí detaily Účtenkovky

Téměř rok po startu  EET začne fungovat i státní loterie, v níž se budou losovat kódy z účtenek.

Babišovi nebudu dělat kašpárka, věří jeho nový poradce

Jeden z nejhlasitějších kritiků elektronické evidence tržeb začal radit jejímu duchovnímu otci Andreji Babišovi. Nebojí se autor Hlídače EET…

Krajští celníci už vyrazili kontrolovat EET

Od prosince už provedli celníci v Libereckém kraji 97 kontrol, sedmnáctkrát odhalili pochybení.

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení