VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Loni vzniklo rekordní množství hospod. Ale jen účelově kvůli EET

V loňském roce vzniklo více než 2200 firem, které podnikají v oblasti stravování a pohostinství, což je nejvíce za posledních pět let. Jedním z důvodů může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Na druhou stranu za posledních pět let ubylo v oboru tisíc živnostníků. Vyplývá to z informací poradenské společnosti Bisnode. 

30.5.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

V uplynulém roce bylo v zemi zaregistrováno 2226 nových společností, jejichž předmětem činnosti je stravování a pohostinství. Jedná se o nejvyšší počet za posledních 5 let a o 75procentní nárůst ve srovnání s rokem 2015.

„Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky EET odhalily finanční úřady," říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nové firmy v pohostinství vzniklé v roce 2017

Toto vysvětlení podle potvrzuje také skutečnost, že plná polovina vloni založených firem vznikla v týdnech těsně před a po spuštění EET. Absolutně nejvíce nových pohostinských společností vyrašilo v listopadu.

Letošní data zatím nenaznačují masové ukončování podnikatelských aktivit, o kterých se v souvislosti EET hovoří. Od počátku roku vzniklo 708 nových firem v oboru. Pokud by se současné tempo udrželo, byl by letos zaregistrován druhý největší počet společností za posledních šest let.

Opačná situace panuje v případě počtu živnostníků. Ten v porovnání s předchozími lety spíše klesá. „U zhruba pětiny firem, které byly založeny v roce 2016, je majoritním vlastníkem fyzická osoba, která v předchozích letech již ve stravování a pohostinství podnikala na živnostenský list. Přes 12 procent nově založených společností ovládá majitel, který kontroluje další podnik nebo podniky se stejným předmětem činnosti. Existují případy, kdy se adresy všech firem shodují," doplnila Štěpánová.

Subjekty v pohostinství vzniklé a zaniklé v letech 2013 až 2017

Souhrnná čísla za posledních pět let ukazují, že v pohostinství sice vzniklo téměř šest tisíc nových firem, zároveň ale své podnikání ukončilo sedm tisíc živnostníků.

Autor: Michal Janko

Souhlasíte s EET?

Ano

48 %

Ne

52 %

Hlasovalo: 33550

30.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Babišovi nebudu dělat kašpárka, věří jeho nový poradce

Jeden z nejhlasitějších kritiků elektronické evidence tržeb začal radit jejímu duchovnímu otci Andreji Babišovi. Nebojí se autor Hlídače EET…

Krajští celníci už vyrazili kontrolovat EET

Od prosince už provedli celníci v Libereckém kraji 97 kontrol, sedmnáctkrát odhalili pochybení.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších…

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies