EET: restaurace čekají, zda zdraží obchodníci

Od zavedení elektronické evidence tržeb v prosinci někteří restauratéři a hoteliéři v regionu zdražili nebo rovnou zavřeli. Letos prvního března přišla druhá vlna, rozsáhlejší než předchozí. Evidovat tržby už mají povinnost také obchodníci. Pokud se i oni rozhodnou zvyšovat ceny, ovlivní to také účty v barech a restauracích.

19.3.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

EET ilustrační fotoFoto: čtk

Zatím se však podle průzkumu Deníku Rovnost podniky zdražovat nechystají. Vyčkávají, jak zareagují jejich dodavatelé. „Další zdražování neplánujeme. Zvýšení cen bylo nutné už minulý rok při první vlně evidence tržeb. Teď spíš čekám, jaký dopad bude mít druhá vlna. Podle mého názoru to ale nebude problém. Myslím, že si dodavatelé nebudou moct dovolit výrazně navyšovat cenu zboží," věří Michal Dědek z vyškovského hotelu Selský dvůr.

Dodal, že ho elektronická evidence tržeb zklamala. „Původně jsem byl zastánce myšlenky narovnání podnikatelského prostoru. Když ale vidím, jak lze EET různými způsoby obcházet, tak mi přijde celá evidence zbytečná," prohlásil.

Čtěte také: Druhá vlna EET dorazila už i na bleší trhy

Restaurace v Zámeckých kasematech ve Slavkově u Brna na Vyškovsku má na rozhodování ještě čas. „Sezona začíná až za týden, zatím fungujeme v omezeném režimu. Pokud naši dodavatelé zdraží, budeme muset zvýšit ceny nejspíš i my," uvedl provozovatel restaurace Michal Vlkolenszki.

Na cenovou politiku obchodníků čekají také restaurace na Blanensku. „Reagovali jsme pouze na zdražení piva pivovary. Jinak zatím není důvod ke zvyšování cen. Nemám informaci, že by se k tomu někdo chystal," ujistil Bohumil Kovář z pohostinství Boby.

Nenechte si ujít: EET ovlivňuje tradiční trhy. Střed Rokycan obsadilo jen pět stánkařů

Výrazné zvýšení nechystají ani někteří velcí dodavatelé. „Pro nás zavedení elektronické evidence neznamená skoro žádnou změnu. Myslím, že může ovlivnit jen menší podniky a rozvozy," vysvětlil Rudolf Míča z velkoobchodu Míča -Bagoňová.

Ani zákazníci podniků zatím žádnou změnu cen v restauracích nepozorují. „Mám pár oblíbených podniků. Některé z nich mírně zdražily už minulý rok, ale nebylo to nic zásadního. Neodradilo mě to. V březnu jsem nic takového nepozoroval," sdělil třeba Tomáš Přerost z Vyškova.

DANIEL HRBOLKA

Autor: Redakce

Souhlasíte s EET?

Ano

49 %

Ne

51 %

Hlasovalo: 28375

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krajští celníci už vyrazili kontrolovat EET

Od prosince už provedli celníci v Libereckém kraji 97 kontrol, sedmnáctkrát odhalili pochybení.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších…

Protestujte proti EET, vyzývají Svobodní živnostníky

Strana svobodných občanů vyzývá živnostníky, aby 1. března v poledne na tři minuty symbolicky zavřeli své provozovny na protest proti spuštění…

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies