EET Deník EET Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ceny jídel a pití v restauracích v prosinci stouply o tři procenta

Ceny jídel, nealkoholických nápojů a točeného piva v restauracích vzrostly z listopadu na prosinec loňského roku zhruba o tři procenta. Při cenách jídel jde o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva o 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky, současně se snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.

26.2.2017 1
SDÍLEJ:

MAJITELKA pivnice U Hnáty Dana Zikmundová.Foto: Deník/Karel Pech

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl.

Čtěte také: Na demonstraci proti EET a vládě se v Praze sešlo asi tisíc lidí

Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci je větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu pstály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu se v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.

Přečtěte si: Strakonický pivovar změnil ředitele a kvůli EET přechází na nový systém

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace, tržby nyní eviduje 46.400 podnikatelů. Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Od 1. března by se mělo do EET připojit zhruba čtvrt milionu maloobchodníků a velkoobchodníků.

Autor: ČTK

Souhlasíte s EET?

Ano

47 %

Ne

53 %

Hlasovalo: 35544

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvacet tisíc výher měsíčně. Úředníci ladí detaily Účtenkovky

Téměř rok po startu  EET začne fungovat i státní loterie, v níž se budou losovat kódy z účtenek.

Babišovi nebudu dělat kašpárka, věří jeho nový poradce

Jeden z nejhlasitějších kritiků elektronické evidence tržeb začal radit jejímu duchovnímu otci Andreji Babišovi. Nebojí se autor Hlídače EET…

Krajští celníci už vyrazili kontrolovat EET

Od prosince už provedli celníci v Libereckém kraji 97 kontrol, sedmnáctkrát odhalili pochybení.

Povinné účtenky – základní otázky a odpovědi

1. Co to je EET?

Zkratka počátečních písmen elektronická evidence tržeb, je to systém dálkového zasílání přehledu tržeb. Už dříve se v Česku uvažovalo o zavedení tzv. registračních pokladen s fiskální pamětí.

zobrazit více >

2. Jak EET funguje?

Podnikatelé si musejí pořídit internet, pokud podnikají venku, tak bezdrátový. K tomu si musejí pořídit tiskárnu na účtenky a do nějakého zařízení (mobil, dotyková pokladna, tablet) nahrát program na odesílání tržeb.

zobrazit více >

3. Kdo eviduje tržby?

EET je rozdělena do čtyř etap. Rozhodující je, do jakého typu podnikání (dle tzv. kódů CZ- NACE) spadáte.

zobrazit více >

4. Co je evidovanou tržbou dle EET?

EVIDOVANOU TRŽBOU JE JAKÁKOLI PLATBA, která není ojedinělá, a je uskutečněna prostřednictvím…

zobrazit více >

5. Co musí podnikatel udělat, aby měl EET (autentizace, certifikát)

Než podnikatel zahájí vydávání účtenek, musí požádá Finanční správu o autentizační údaje, které mu umožní přihlášení na portál správce daně. Po přihlášení si podnikatel na portále zaeviduje své provozovny a vygeneruje tzv. certifikát.

zobrazit více >

6. Jaké zkušenosti si z EET odnesli Chorvaté?

Dodavatelé EET služeb začali růst jako houby po dešti Na začátku jich bylo přes 300. Po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění.

zobrazit více >

Praktické otázky z provozu

1. Jak vybrat dobrého dodavatele pokladen? Na co si dát pozor?

V současné době vidíme na trhu mnoho start-upů, které víří vody trhu s EET, což je velmi dobře. Pokud ale vycházíme ze zahraničního trhu, kde mají i několikaleté zkušenosti, je patrné, že většina nových společností do roka své existence zaniká.

zobrazit více >

2. Jakým způsobem funguje ovládání tabletu/dotykové pokladny a jak se vkládá papír?

Ovládání dotykové pokladny je stejné, jako každý jiný tablet. Pokud si tedy umíte přečíst článek na denik.cz, je zde veliký předpoklad, že zvládnete i elektronickou pokladnu.

zobrazit více >

3. Jak se kasa zavírá a jak z ní předám informace své účetní?

Záleží na konkrétním dodavateli. Například nejrozšířenější typ eKasa má funkci, která umožňuje na konci směny zvolit položku „Uzavřít pokladnu". Zde si uživatel vybere, zda-li již dnes zavírá nebo pouze předává směnu někomu ze svých kolegů.

zobrazit více >

4. Slyšel jsem, že je dobré, aby kasa měla zálohování dat pomocí cloudu. Co když se mi data smažou?

Pokud by se stalo, že z jakéhokoliv důvodu přijdete o data v zařízení, tak se dají všechna data obnovit pomocí zálohového souboru přímo v aplikaci.

zobrazit více >

5. Zapomněl jsem si PIN do kasy, jak ho obnovím? Reset pinu.

PIN kódy lze měnit a i upravovat i na dálku. Opět záleží na konkrétním modelu pokladny.

zobrazit více >

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení